- prema ribi
- prema vodi
- prema tehnici..
najbitnija osobina najlona nije njegova jacina nego istezanje,jacina na cvoru,otpronost na abraziju....
Sve te osobine su bitne da bi odabarali najlon /monofil/ teoretski gledano...
Za tezak teren pun granja,trske,prepreka ili kamenito dno sigurno necu odabarti najlon koji nije otporan na abraziju..Na brzoj vodi -reci sigurno ako pecam na plovak mekosta najlona pri bacanju kao i istezanje pri udaru ribe znaci da sam odabrao Soft najlon..koji nije bas omiljen kod naish ribolovaca jer se svi opredeljuju za HARD jak i krut najlon koji obicno puca kod udara krupnije ribe ,cije begove ne amortizuje itd...
Za vetreovit teren kao na nekim planinskim jezerima uzimam i tonuci najlon jer imam udare vetra i mreskanje vodse skoro celi dan pa mi duze plovak bude u vodi pri tonucim osobinama najlona..
Znaci o ovome mogu pisati kao i drugi do besvesti ali nacelno mislim da je to to...
Leti kada je vruce i zimi kada je jako haldno najtanji moguci najlon..monofil ..posebno zimi soft se prirodnije ponasa negoo hard tvrd najlon,ne izlece kao lud sa spulne ne pravi spiraleitd...
Omiljene marke :
SUFIX/xl strong,magic touch,synergy,primo xp, i jos jedan kome se ne mogu setiti imena/..svi najloni sufix sa tacnom dimenzijom i sa tacnim testom na kilazu a testirani na morkom cvoru sto je najrealnije
TUBERTINI/lake & river, navy blu,dragon,carbon ghost,tehnoreel..gorila.../
Za navedene dve firme znam da su dobre:
STROFT je isto mnogo dobar najlon ali ga ne mogu naci duze vreme
CLIMAX -dobar jer znam moje kolege i drugari pecaju ali ne znam sa kojim modelom
Voleo bih da probam OWNERov ..Broad cini mi se da se tako zove i hvale mi ga dosta ...Mnogo mek najlon...
bistro,sada da cujem druge...