Autor Tema: Štapovi i mašinice koje koristimo u feeder ribolovu  (Pročitano 20224 puta)

Van mreže Danilop

 • Klub RiboLovci
 • ***
 • Poruke: 3354
Štapovi i mašinice koje koristimo u feeder ribolovu
« poslato: Jun 17, 2013, 06:56:33 posle podne »
Ovde ćemo o priboru, to jest štapovima i mašinicama koje koristimo. Iskustva, preporuke i slično!

Van mreže jculum

 • Klub RiboLovci
 • ***
 • Poruke: 360
Odg: Štapovi i mašinice koje koristimo u feeder ribolovu
« Odgovor #1 poslato: Jun 22, 2013, 11:42:10 pre podne »
Ja sam se ozbiljno zagrejao za ovu tehniku ribolova, samo još zbog ličnog ne iskustva neznam kakve štapove uzeti da li 3.60 ili 3.90 metra koje gramaže heavy ili ultra heavy zavisno od vode i ciljane ribe!
Što se tiče mašinice mislim da treba razmišljati o nekim šaranskim makinama sa baitrunnerom baš zbog šarana! E sad neka pišu kolege koje imaju iskustva da čujemo i njihova mišljenja da ne lutamo po drugim forumima bez veze!

Van mreže Danilop

 • Klub RiboLovci
 • ***
 • Poruke: 3354
Odg: Štapovi i mašinice koje koristimo u feeder ribolovu
« Odgovor #2 poslato: Jun 23, 2013, 09:05:13 posle podne »
Dobrodošao u neviđenu zarazu - koga jednom feeder buba ujede, taj se ne izleči  :Mladjan 1:

Ono što za početak treba je neki osetljiv štap akcije do 80-100 grama (medium akcija) za stajaće ili sporotekuće vode i 120-150 grama (medium heavy - heavy) za tekuće ili ribolov sa method hranilicom na stajaćim. Najjači štapovi heavy i extra heavy akcije su isključivo za živ tok naših najvećih reka i hranilice preko 100 pa i 150 grama težine plus primama. Upoznavanje sa tehnikom je najlakše na nekoj sporotekućoj i stajaćoj vodi - takve vode uglavnom i sadrže ribu koja je najčešći cilj feeder ribolovaca: sva vrsta bele ribe i manji šaran.

Fora kao i uvek sa priborom je da zarad ribe koja bi mogla da dođe (a ne dođe u 99,99% situacija) ne predimenzioniramo opremu što onda rezultuje  grubim sistemom koji nam smanjuje šanse za ulov ribe koje u vodi ima u većem broju.

Izbor mašinice je individualna i ne toliko kritična stvar za feeder ribolov (kao za varaličarenje recimo), ali baitrunner je nepotreban ako se peca bela riba ili se peca na jedan štap koji se nadzire (jedan štap je inače izvorni način pecanja na feeder i jedini dozvoljen ako se želi pecati na takmičenjima). Jedna stvar - feeder nije zamena za klasične šaranske parabolike koji imaju svoje mesto u situacijama kada se jure kapitalne ribe. Feeder tehnika je izmišljena kao izuzetno prefinjena dubinska tehnika koja će biti alternativa match pecanju sa wagler plovcima. Baitrunner je dobra stvar za par namenskih feeder štapova za lov šarana, recimo.

Razmišljanje treba da ide u sledećem pravcu - što finiji štap koji je u stanju da komotno zabaci hranilicu i prihranu na daljine na kojima želimo da pecamo uzimajući u obzir i tip, to jest protok vode na kojoj se lovi. Čak i najfiniji moderni picker (laki i kraći feeder štap) je više nego sposoban da izađe na kraj sa šarančetom od 3 i 4 kile, pa i više ako se vodi računa.

Prekjuče, čini mi se, je jedan kolega izvukao na picker štap smuđinu od preko 9 kila. I to na divljoj vodi, u panjevima. Na youtube-u ima gomila klipova na kojima se na komercijalama izvlače lepi šarani na medium feeder štapove - feeder štapovi su naizgled krhki; suptilnost vrha koja je neophodna za registraciju ugriza daje lažnu sliku da je potrebna neka močuga sa vrhovima od 5-6 unci (150-180 grama) za krupnije ribe - nije vrh taj koji zamara ribu, već kičma štapa koja je kod feeder štapova uvek jaka.

Dužina štapa je bitna za daljinu zabačaja - štap od 3,6m pokriva većinu situacija kod nas a 3,9m je namenjen za daleke zabačaje. Ima i modela od 4,2 pa i 4,5 metara ali se ovde radi o specijalizovanim alatima za ekstremne (i vrlo retke) situacije. Upozorenje - što se dužina povećava, to je balans štapa problematičniji.

Tržište je prepravljeno raznim modelima u svim rangovima cena; za 40 - 50€ se može uzeti veoma pristojan feeder koji će pružiti vrhunsko uživanje u ribolovu sve bele ribe i manjeg šarana.

Moj izbor u ovoj klasi (medium - medium light) koja je idealna za upoznavanje sa feeder tehnikom na stajaćoj i sporotekućoj vodi je Ron Thompson C14 Pro Feeder 3,6m sa tri plexiglass vrha (1oz, 2oz, 3oz) čija cena od 5000din višestruko opravdava uloženo i Energoteam Competition Feeder 3,6m (isto su vrhovi od 1, 2, 3 oz, ali su sva tri, koliko mi se čini, karbonska) koji je izuzetan u svakom pogledu - sa cenom oko 8000 din. Ovaj drugi, Competition, je i izbor većine domaćih takmičara koji pecaju kupove i ligu. Vrhunska akcija na IM10 karbonu i solidna (mada ne i vrhunska) završna obrada.

R.T. C14 je uparen sa Cormoran CORCAST 8PI Super Jet Match mašinicom, a ET Competition Feeder sa  SPRO Red Arc-om koji mi služi i za varaličarenje i za kojeg sam dokupio rezervnu match špulnu kada je na feederu.

Nadam se da sam pomogao, a čekamo iskusnije kolege (a i neiskusne naravno) da nam se pridruže :pivo:

Van mreže zofoni

 • Klub RiboLovci
 • ***
 • Poruke: 3574
Odg: Štapovi i mašinice koje koristimo u feeder ribolovu
« Odgovor #3 poslato: Jun 23, 2013, 10:17:13 posle podne »
sledi misljenje kasnije....pre sam za 3,9 /150gr iako je dobo i 3,6 i obavezan baitruner...

Van mreže zofoni

 • Klub RiboLovci
 • ***
 • Poruke: 3574
Odg: Štapovi i mašinice koje koristimo u feeder ribolovu
« Odgovor #4 poslato: Jun 25, 2013, 11:24:32 pre podne »
Evo malo da rasirim temu..
Koristim 15o gr/3.9m sa 3 promenljiva vrha ..razlicite mekoce...
Zasto 150 gr ..da mozes i na dunavu da pecas kao i na drugim brzim tekucim vodama...recimo mrenu ili drugu ribu ...
Baitrunner 0.60/100m sam stavio i video razliku prvo zbog velcine lakse podnosi teret hranilice,,ribe,celog sistema i mozda cak zaostale hrane u hranilici kada recimo vadis sve napolje .....Imao sam 40 ticu masinicu pa 50 ticu bez baitrunera ..prvo su to manje masine za feder i nisu mi se pokazale a posle prelaska na 60ticu stvari su bolje znatno. Ne zato jer se pravim pametan ali manja masina je mozda brza ali ne vrsi posao jer i kada vucete ceo sistem sa ribom u brzoj vodi to dobija nepravilno vijuganje u vodi i treba snaznija masina ne brza...
Firme ne bih navodio jer ih ima toliko vrsti .....bitan e Baitruner
Ovo je sve  zbog reka ,robustnija oprema ....
vec za stajace vode kanali i td ..komercijale ..svakako suptilniji sistem je bolji i daje rezultate to je i kolega danilop naveo gore u postu.....

Van mreže jculum

 • Klub RiboLovci
 • ***
 • Poruke: 360
Odg: Štapovi i mašinice koje koristimo u feeder ribolovu
« Odgovor #5 poslato: Jun 25, 2013, 02:58:40 posle podne »
Ja sam razmišljao da uzmem ovaj štap i ovu mašinicu, znam da Zofoni izbegava u širokom luku Formax ali šta da radim oni daju na otplatu 6 meseci čekovima građana preko 15.000 dinara kad kupuješ!
http://www.formaxstore.com/proizvod/6960
Ova makina!
http://www.formaxstore.com/proizvod/6618
Ili ova to bi video na licu mesta koja je bolja jer cenovno su tu negde!
http://www.formaxstore.com/proizvod/6628

Van mreže Danilop

 • Klub RiboLovci
 • ***
 • Poruke: 3354
Odg: Štapovi i mašinice koje koristimo u feeder ribolovu
« Odgovor #6 poslato: Jun 25, 2013, 05:52:20 posle podne »
Taj Formax-ov štap (SQUADRON FEEDER ), to jest blank, je 100% Daiwa Aqualite bez Daiwa završne obrade i haltera - akcija je praktično ista. Obrati pažnju kako naležu vrhovi i da nema vidljivih kozmetičkih defekata na štapu (dlake ispod laka i slično  :oops:) - u principu to je jedan od najboljih Formax štapova, i nije loša kupovina ako je Formax jedini izbor.

Ova prva mašinica (CARP MASTER 3000 (4000)) funkcionalno zadovoljava feeder štap ako se želi baitrunner, ova druga (ENDURA CARP) je prava šaranska i u manjoj ponuđenoj veličini (70) traži 320m 0,30 najlona. Pošto na fider u 99,99% slučajeva ne ide da se stavlja ništa deblje od 0,25 (a bolje je mnogo tanje) trebaće ti pola kilometara najlona da popuniš špulnu  :) Takođe, skoro je duplo teža od prve što nije nezamarivo na štapu koji treba da se u proseku vadi i zabacuje svakih 5 minuta.

Sa Formax mašinicama je kocka - ako ti zapadne dobar komad ima da ti služi odlično, ali ako ti ne zapadne ...  :oops:

P.S.
Kad budeš bio u Formaxu, provrti ovog cormoran-a:

http://www.formaxstore.com/proizvod/7608

Skuplji je za 1.200 dinara.

Ipak iza Cormorana stoji Daiwa tako da bi kontrola kvaliteta trebala biti bolja. Kažem "trebala" jer čovek više ne može da bude siguran u kvalitet robe za širok krug potrošača u koje spada i oprema za pecanje  ...

Van mreže zofoni

 • Klub RiboLovci
 • ***
 • Poruke: 3574
Odg: Štapovi i mašinice koje koristimo u feeder ribolovu
« Odgovor #7 poslato: Jun 26, 2013, 11:05:11 pre podne »
danilop  da ne izadjem iz teme ..feeder...no reci cu ti ...taj blank koji daiwa radi i ovaj formaxov da kazem blank je samo tako prezentiran..jer niti jedna firma posebno daiwa ne bi dala da se blank -svoj daje drugim firmama...jer ne bi bile vise DAIWA....Pre cu reci da je blank koji je Daiwa odbila iz mnogo razloga a poslednji je dlaka na laku....je uzeo Fpormax sto tvojoj konstatciji daje drugaciju dimenziju...

masinice formax treba da gledas u bob da li ce ti zapasti dobra ili ne  ne hvala...

Ja preporucjem 60ticu za baitrunner..kao sto napisah.......a danilop feeder sa 0.25 mm a pecas sarana na vecoj distanci nekako mi ne ide ..posebno kazem da zaklipsujem najlon ..0.25mm malo drugaciji trzaj i puce kao staklo..zato stavi podvez tanji a osnovni debljitako bar ja radim drugi mogu drugacije... takodej sa 0.35 ti treba i manje najlona nego da stavljas 0.25mm ili da se kupi namenska masina za feeder..recimo feeder master od balzera  koja skuplja malo najlona jer je visoka i plitka spulna namenjan feederu... :koopje:

Van mreže Danilop

 • Klub RiboLovci
 • ***
 • Poruke: 3354
Odg: Štapovi i mašinice koje koristimo u feeder ribolovu
« Odgovor #8 poslato: Jun 26, 2013, 03:29:14 posle podne »
Aqualite sirov blank je isti - Kineski, i iz iste fabrike kao i formax squadron (nema velike kompanije trenutno koja u svojem najjeftinijem asortimanu ne koketira sa Kinezima - Daiwa, Sportex ... ma svi) - e sad Daiwa je naravno to mnogo bolje i kvalitetnije upakovala od ovoga što kod nas stiže pod brendom Formax i nazivom Squadron tako da kao krajnji rezultat dobijamo mnogo kvalitetniji štap. Akcija je ista.

Inače što se tiče 0,25 - delimično se slažem za lov šarana na daljinu; za ekstremne daljine ja bi definitivno vezao shock leader (mada bi razmišljao i o pletenici za baš daleko pecanje krupne ribe :wink:)

Takođe, feeder guma rešava problem tankih predveza i najlona - zato je i izmišljena (pozajmljena ideja sa takmičarskih štekova) da bi omogućila ultra finu prezentaciju krupnoj ribi.

U svakom slučaju, nekih 0,30 je krajnja (ali baš krajnja) granica za klasičan feeder štap - bilo šta deblje potire izuzetno osetljive vrhove i mnogo je bolje u tom slučaju koristiti jake dubince koji su optimizovani za grublje sisteme. A šta ćemo sa kršom, lomom, kamenjem, granjem? I tu feeder nije idealno rešenje - opet je bolje koristiti proverene teške dubinske komplete za ovakve herojske uslove.

Ali, svako ima svoje viđenje i navike i tu naravno nema diskusije. Takođe, tereni, navike i temperament riblje populacije su različiti od vode do vode - šta na jednoj radi, ne mora na drugoj. Ako određen sistem, ma kako neobičan i/ili arhaičan bio, provereno kod nekog radi u praksi - ne treba ga menjati!  :hi:

Van mreže jculum

 • Klub RiboLovci
 • ***
 • Poruke: 360
Odg: Štapovi i mašinice koje koristimo u feeder ribolovu
« Odgovor #9 poslato: Jun 26, 2013, 06:05:58 posle podne »
Bio sam juče glavom i bradom u Formaxu nešto sam tu prolazio reko da prodrmam neke feeder motke! Drmuso sam ovaj squadron i mogu vam reći da je dosta oštar na dužinu 3.9 od 140 gr. i najviše mi se svideo e sad drmao sam i 3.6 raptora od 180 gr i to mi je već prejako sav je ko topuzina!Nešto razmišljam da bi ovaj squadron završio posao na Dunavu sa težim kockastim hranilicama u Dunavskim limanima jer na Dunavu nema svrhe bacati ekstremno daleko!Ima još boljih štapova ali to mi je već i malo skupo, nisam hteo ni da drmam onog Shermana jer je 7500 hiljada a ima 3 rez vrha sva tri su karbonska!Što se tiče mašinica ovu sam vrteo najviše i mnogo je dobra
http://www.formaxstore.com/proizvod/6227

Mada i ova endura carp i carp master mislim da su sasvim ok za te novce!

Van mreže zofoni

 • Klub RiboLovci
 • ***
 • Poruke: 3574
Odg: Štapovi i mašinice koje koristimo u feeder ribolovu
« Odgovor #10 poslato: Jun 26, 2013, 08:36:09 posle podne »
 Problem je ne izbor već nestalnost kvaliteta u formaxiu
Zaj...nekog ni krivog ni duznog .iz najbolje namere

Van mreže zofoni

 • Klub RiboLovci
 • ***
 • Poruke: 3574
Odg: Štapovi i mašinice koje koristimo u feeder ribolovu
« Odgovor #11 poslato: Oktobar 15, 2013, 04:34:24 posle podne »
razmisljam da promenim masinice..i da stavim neke LONGCAST SPULNE /dalji izbacaj ,ali i manje najlona/ i dobro treba da se zamislim ..spomenuo sam gore od balzera ali ima i jos nekih drugih modela i od RYOBI-ja video bih..ova sezona mi je losa po svakom osnovu i jos nisam nacisto sta cu uzeti .....spremam se za 2014tu

Van mreže jculum

 • Klub RiboLovci
 • ***
 • Poruke: 360
Odg: Štapovi i mašinice koje koristimo u feeder ribolovu
« Odgovor #12 poslato: Novembar 08, 2013, 08:52:13 posle podne »
Znam šta ćeš reći Zofoni ali ajde, gledao sam u Formaxu Sherman Feeder makinu ekstra je sa long-cast špulnom 5500 dinara! E sad ko može sebi da priušti Balzer Syidicate kod Travara nekih 75 eura komad mislim da je ekstra kupovina to sam ja nešto gledao za sebe, pa možeš pogledati......

Van mreže zofoni

 • Klub RiboLovci
 • ***
 • Poruke: 3574
Odg: Štapovi i mašinice koje koristimo u feeder ribolovu
« Odgovor #13 poslato: Novembar 09, 2013, 05:10:16 posle podne »
sam si dao odgovor .....75eura  ima zasto je toliko....i jos nesto ..bez obzira da ne shvatis pogresno ....
za nepunih 20eura ...nema da te boli glava ...

Van mreže zofoni

 • Klub RiboLovci
 • ***
 • Poruke: 3574
Odg: Štapovi i mašinice koje koristimo u feeder ribolovu
« Odgovor #14 poslato: Novembar 09, 2013, 05:22:48 posle podne »
Mozda i vredi da sacekas novi katalog balzera 2014 koji sam video na netu...pa ce i travar sigurno doneti robu..ima i drugih modela...odlicnih za feeder...