Autor Tema: Proglas  (Pročitano 10959 puta)

Van mreže Chaki

 • Administrator
 • Klub RiboLovci
 • ******
 • Poruke: 14675
  • http://www.ribolovci.com
Proglas
« poslato: Septembar 30, 2007, 12:11:29 pre podne »
Evo proglasa MFS i jedne lepe akcije                                    Sacuvajmo reku Drinu
Većina zemalja u našoj okolini i Evropi danas se uveliko bave zaštitom reka i riba u njima. Na žalost, to kod nas nije slučaj. Iz tog razloga osećamo dužnost da baš ovako načnemo jednu temu i da svim ribolovcima, ljubiteljima prirode i svakome ko u dobrostanju reke Drine vidi neki interes, ukažemo pažnju na jedan od pravaca razmišljanja ako mislimo da se bavimo ribolovom, ribolovnim turizmom i pri tome ostavimo nešto za buduće generacije.
Teško je napisati redove koji slede a da se  pri tome mnogi ne osete prozvanima. Medjutim, interes reke Drine kao ugroženog eko sistema je ispred svega drugog,  iskreno se nadamo da će te ga i vi prepoznati i smatrati za imperativ.

Riblji fond u jednoj od najlepših reka je desetkovan. Ko je kriv?

Posredno - loš zakon o ribarstvu, neadekvatno sankcionisanje prekršaja i raznih nedozvoljenih radnji i negativnih pojava na vodi. Problem je takodje i tradicionalno razmišljanje, tačnije nedostatak ribolovne kulture i ekološke svesti do koje moramo doci pre ili kasnije. Kako? Konstantnim i dugoročnim radom na edukaciji putem svih raspoloživih medija. Teži ali i već u Evropi proveren način je bolji zakon sa visokim novčanim i zatvorskim kaznama za prekršioce i strogo sprovodjenje istog. Kombinacija ovo dvoje uz dobrog korisnika vode sigurno donosi rezultate i reci Drini daje novu šansu.

Neposredno - korisnik vode, tačnije OSR”Mladica” koja gazduje delom reke Drine koji protiče teritorijom opštine Bajina Bašta. Ovaj deo Drine je jedan od potencijalno najinterasentnijih  mušičarskih destinacija u Evropi. Pomenuto udruženje je u poslednjih 15-ak godina svojom nekompetentnošću, nedostakom znaja i volje da bilo šta promeni, edukuje ili prati evropske standarde sportskog  ribolova doveo do toga da na ovoj prelepoj ali sada i tužnoj reci  gotovo više nema mladice i lipljana po kojima je bila poznata širom sveta. Neshvatljivo je baviti se svim drugim vise nego onim sto je najvažnije, a to je  zaštita reke. U ovom trenutku ribočuvarska služba gotovo da ne postoji, poribljavanje u odnosu na izlov je zanemarljivo i neprimetno. Dozvoljeni su svi načini ribolova iz jednostavnog razloga da bi se prodalo što vise ribolovnih dozvola. Na Drini recimo lipljana možete loviti na Tirolsko drvce (ZABRANJENO SVUGDE U SVETU!), vaser kuglu, Mladicu mozete pecati nocu (ZABRANJENO SVUGDE U SVETU!), skobalja na dve udice itd. Sve ovo u najskorije vreme mora da se promeni jer su posle dugog niza godina i nekontrolisanog izlova ovim metodama najplemenitije ribe ove reke dovedene na rub istrebljenja. Apsurd je da se ovo dešava kada se ceo svet bori za zaštitu voda i gde reke mnogo skromnije od Drine u nekim državama dobijaju epitet nacionalnog blaga.
U ovakvim uslovima Drina je osudjena na propast, ostavljena i zapuštena bas od strane onih kojima je poverena na čuvanje. To poverenje je prokockano i krajnje je vreme da se nešto menja. Nema entuzijazma, gleda se samo kako da se materijalno iskoristi ovo malo sto je u njoj ostalo i da reku jalovu i umornu predaju nekom drugom sa konstatacijom da su uradili sve što je u njihovoj moći, a NISU!
Nalaze se izgovori tipa: “Drina je pogranična reka i kao takva je osudjena na propast”- NIJE! Na korisniku je da prvo sredi svoje dvorište i napravi dobar primer tj. model koji koji će ako je uspešan prihvatiti svi ostali. “ Nemamo dobar zakon o ribarstvu” – ISTINA! Zašto ne utiču da se zakon promeni?- Nije im u iteresu, zato sto zakon kao ovakav omogucava nesmetanu eksploataciju reke i svih njenih resursa, tj. uništenje reke bez ikakve ili sa veoma malo odgovornosti za korisnika vode.  Postoje samo opravdanja, nikada rešenja. Mnogo je lakše organizovati takmicenje u lovu mladice i lipljana što je svojevrsni apsurd ili kontra reklama Drini pošto je ovih riba ostalo vrlo malo. Za dva dana koliko takmičenje traje, 300 ribolovaca uhvati jednu ili nijednu ribu, i to često pod sumnjivim okolnostima. Zar nije lepše organizovati ribolovacki skup donatorskog karaktera gde ce se ceo sakupljeni novčani iznos iskoristiti za poribljavanje ili opremanje ribočuvarske službe. Takvo razmisljanje izgleda ne postoji. Svi dobronamerni saveti i sugestije su cesto saslusani ali nikada sprovedeni u delo. Tekstovi ovoga tipa ostaju samo mrtvo slovo na papiru, sve se zna ali nikako da se nešto uradi.

I sta je rešenje?
Na prvom mestu bolji zakon i jaka ribočuvarska služba, zatim dobar korisnik i stroga kontrola njegovog rada. Rešenje je u i nama samima, samokontroli i razvoju ekološke svesti čiji nedostatak za posledicu ima prihvatanje ovakve sitacije na vodi i odnosa prema njoj za normalno,  zatim spremnosti da se menjamo i pri tome odreknemo loših navika. Da pecamo iz čistog zadovoljstva, da ulovljenu ribu slikamo radi uspomene i istu puštamo nazad u vodu radi budućnosti.
Sa druge strane, na korisniku vode je da shvati da se vremena menjaju, da Evropa polako ali sigurno dolazi kod nas,da ce standardi odnosa prema reci i životnoj sredini uopšte morati da se promene, na ovaj ili onaj način.
Ma koliko da su te promene bolne ili u sukobu sa našim navikama one su neophodne jer na prvo mesto stavljaju dobrobit reke. Ribolovci su tu samo da iskoriste prostor koji omogućava koegzistenciju sportskog ribolova i dobro zasticene prirode, da uzmu za sebe samo uspomene za prelep dan proveden pored reke a da sve ostalo ostave netaknuto.
Došlo je vreme  kada i državne institucije počinju da pridaju značaj ovakvim temama, dakle postoji opšti interes. Recimo ribolovni  turizam u Srbiji trenutno je najnerazvijeniji u regionu. U koliko se stvari promene od njega ce u buducnosti korist imati svi, a narocito korisnici voda. Ukoliko se to ne desi nastaviće se uništenje naših najlepših reka. Na sreću, dolazi vreme kada ce sadašnji korisnici voda morati da ustupe mesto nekome ko ima energije, volje i znanja da sportski ribolov u Srbiji povede u nekom sasvim drugom pravcu.

Musicarska Federacija Srbije je sastavila i predala predlog izmene i dopune zakona o ribarstvu kojim se rešavaju gotovo sve sporne stavke kada se govori o načinima i alatima za ribolov na reci Drini i svim ostalim salmonidnim i cipridnim tokovima. Takodje je jos pre tri meseca uputila zvanicni dopis OSR” MLADICI”- Bajina Basta, kojim otvoreno nudi saradju na pomoći i poboljšanju trenutnog stanja na reci Drini. Na žalost, do sada nismo dobili nikakav odgovor.
Potpisujemo ove redove, apelujemo i otvaramo javnu dikusiju na temu zaštite i pomoći reci Drini, ali ne o onome šta je bilo, već o onome šta zajedno možemo da uradimo da stvari krenu na bolje i da ova naša najlepša reka ponovo zablista svojim starim sjaem.

Sa poštovanjem,

             
Mušičarska Federacija Srbije             

Polemika o tome je vec krenula pa koga interesuje moze pogledati na
http://www.musicarenje.com/forum/viewtopic.php?t=381Lepo je da se krenulo sa mrtve tacke a vidi se i ko je protiv a ko za sredjivanje stanja na vodama u Srbiji.


Pozdrav
Sine, kad prodaš obraz, sve si izgubio u životu


„Lako je nauciti životinju, lako je i prostaka nauciti, ali je teško naučiti onoga ko je nenaučen postao učitelj drugima“.


Na sledecim izborima glasam za AliBabu. On je imao samo 40 lopova

Tarabici; U Srbiji ce doci na vlast ljudi koji nece imati ni stida ni srama,vikace ja znam, a nece znati koliko ne znaju.......

Van mreže GoranBG

 • Klub RiboLovci
 • ***
 • Poruke: 345
  • http://www.mrse.in.rs
Re: PROGLAS
« Odgovor #1 poslato: Mart 16, 2009, 04:26:35 posle podne »
Pozdravljam potez, svaka čast  :e19:

Gde je taj "Trofej Ribolovci 2009"!!!???

Van mreže kaludra

 • Lovac
 • Klub RiboLovci
 • ***
 • Poruke: 1350
Re: PROGLAS
« Odgovor #2 poslato: Mart 16, 2009, 06:12:57 posle podne »
tek kad drzava bude videla da je drina od nacionalnog intersa
nista od svega toga i bilo cega u vezi drine.


jel to vazi sa obe strane drine

Van mreže Aco

 • Klub RiboLovci
 • ***
 • Poruke: 5131
Re: PROGLAS
« Odgovor #3 poslato: Mart 17, 2009, 06:44:44 posle podne »
na levoj obali mladica nije toliko ugrozena pa tamo ne vazi  :ireful:

Van mreže BELI

 • Lovac
 • Klub RiboLovci
 • ***
 • Poruke: 571
Re: PROGLAS
« Odgovor #4 poslato: Mart 17, 2009, 07:47:11 posle podne »
A sta ti imas protiv "lijeve obale"?  :emoha22:
Misljenje je kao dupe, svako ima svoje...

Van mreže Aco

 • Klub RiboLovci
 • ***
 • Poruke: 5131
Re: PROGLAS
« Odgovor #5 poslato: Mart 17, 2009, 09:07:09 posle podne »
pa ako ne razumes ja hocu da kazem da je bez veze donositi jadan zakon za Drinu u Srbiji a da to ne vazi u Bosni i obrnuto.
A na tvoje pitanje znas i sam odgovor a ako ne navrati na kafu da ti objasnim (nesmem javno moze zena da mi procita a ona je kao sto znas sa leve obale Drine 

Van mreže sumflies

 • RiboLovci
 • **
 • Poruke: 86
Re: PROGLAS
« Odgovor #6 poslato: Mart 17, 2009, 11:36:51 posle podne »
Drini treba samo dobro cuvanje. Svih riba ima dovoljno da bi prirodnim mrestom povratile brojnost iz sretnih vremena, jedino je mladica kriticna jer je brojnost drasticno smanjena, a i ono sto uspe da se izmresti 90% propadne. Mislim da bi ipak mladicu trebalo pomoci poribljavanjem nekoliko godina za redom kako bi se ubrzao proces povecanja ribljeg fonda. Drina je velika reka i svojom velicinom se cuva. Treba pomenuti da iz godine u godinu ima sve manje tirolkasa, bombasa i mrezarosa, istina da se jos uvek mladica mnogo lovi nocu ali ni to ne bi bio problem ako bi se odnosile samo kapitalne ribe, a one ostale vracale nazad. Da me pogresno ne shvatite, nije problem ni tirolsko drvce, cemu se licno protivim, ali ne zbog samog sistema koliko zbog alavosti ribara. To je nacin da se sto vise riba ulovi za krace vreme, kada bi se uzimalo koliko je dozvoljeno, a ostalo vracalo nazad ni tirolsko drvce ne bi bilo opasno! Jedan Francuz, Italijan, Svedjanin...uzme sa vode 1-2 ribe i to ne svaki dan, vec samo onda kada mu se jede ili ima goste koje bi da pocasti ribom koju je upecao, a broj odnetih riba tacno upise u dnevnik. Dok prosecan Srbin, ulovi 100 puta vise pastrmke i lipljena nego sto je dozvoljeno, pakuje u zamrzivac za zimu i tako svi do jednog. Kada se sve sabere, jedno pecanje kosta mnogo vise od 320din koliko kosta kilogram zive pastrmke, a koliko puta se samo odne na pecanje pa se ne ulovi nista. Na zalost vrlo mali broj je shvatio sustinu sportskog ribolova, pa vecinu cak i sav svoj ulov oslobadja misleci na generacije koje dolaze. Ne treba niko nista da nam kaze, takvi smo, hteli to da priznamo ili ne!

Vlada lo

 • Gost
Re: PROGLAS
« Odgovor #7 poslato: Septembar 07, 2009, 12:59:03 pre podne »
Ufff ljudi tece Drina kroz Zvornik,Loznicu,Lesnicu,Prnjavor nije mladicarska reka ali nikog ne zanima.Ako je gore alarmantno kod nas se daje pomen od par godina  :dash2:

Van mreže Dario

 • Početnik
 • Poruke: 2
Odg: PROGLAS
« Odgovor #8 poslato: Februar 11, 2010, 09:16:41 posle podne »
Dobor vece.
Neznam ako sam napio ovo na tacno mjesto, ako nisam mozda mi vi mozete pomoc.
Ja se zovem Dario (22), zivim u Svedskoj i ucim na fakultetu o ribolovu, to je jedina skola u skandinavji sto ima takvo skolovanje. U maju mi pocinje praksa i ja bi rado volio praktisirat negdje na prostorima bivse Jugoslavije. ako neko poznaje nekog sto bi mi mogao pomoc da nadjem praksu , javite mi.
Hvala u naprijed/ Dario

Van mreže Chaki

 • Administrator
 • Klub RiboLovci
 • ******
 • Poruke: 14675
  • http://www.ribolovci.com
Odg: PROGLAS
« Odgovor #9 poslato: Februar 11, 2010, 10:15:27 posle podne »
Ajmo ljudi da pomognemo mladom pecarosu Dariu da dodje ovde na praksu iz ribolova. Mozemo li tako nesto da sredimo?
Sine, kad prodaš obraz, sve si izgubio u životu


„Lako je nauciti životinju, lako je i prostaka nauciti, ali je teško naučiti onoga ko je nenaučen postao učitelj drugima“.


Na sledecim izborima glasam za AliBabu. On je imao samo 40 lopova

Tarabici; U Srbiji ce doci na vlast ljudi koji nece imati ni stida ni srama,vikace ja znam, a nece znati koliko ne znaju.......

Van mreže Čiko

 • Klub RiboLovci
 • ***
 • Poruke: 3507
Odg: PROGLAS
« Odgovor #10 poslato: Februar 11, 2010, 11:08:15 posle podne »
koji dio ti bivse nam jugoslavie odgovara...

Van mreže Dario

 • Početnik
 • Poruke: 2
Odg: PROGLAS
« Odgovor #11 poslato: Februar 11, 2010, 11:34:24 posle podne »
Hvala puno sto mi hocete da pomognete, Koi dio nema nije bitno, volio bi doc na neko fino mjesto gdje bi dobio puno izkustnost. moj sanj je da radim sa ljudima sto volu pecat.
Znam dobar Engleski, pricam Svedski super, i malo njemacki i spanski.
Lovim smuda i pecam sa musicom, stime se najvise bavim, al volim svaku ribu pecat.
Hvala i Laku noc

Van mreže raka HARDY

 • RiboLovci
 • **
 • Poruke: 96
Odg: PROGLAS
« Odgovor #12 poslato: April 25, 2010, 12:03:05 pre podne »
Pozdrav svima u ime MS Mali Zvornik!

Pozdravljam lep gest !Na području Opštine MZ, u poslednjih godinu dana, naša Sekcija, koliko je moguće, radi na očuvanju i obnavljanju ribljeg fonda. Usvojeni su naši predlozi o posebnim režimima ribolova u određenim zonama, a takođe, nedavno smo dobili i ohrabrujući odgovor, Vlasti naše opustošene zemlje!

Dobili smo odobrenje poribljavanja potočnom pastrmkom, reke Drine i budućeg revira ''Boranjska reka''. Takođe , borimo se i za poribljavanje mladicom. Uz, nešto novčanih sredstava, koja će Opština izdvojiti, nekolicina ribolovaca i sponzori Sekcije, kojih je na žaloost još uvek malo, uplatiće donacije, za poribljavanje. Po prvi put, ihtiollog će odobriti to i moći ćemo legalno poribiti. Naravno, najveći problem nam je Bosna. Jedna reka, dve Države.

svi zainteresovani ribolovci, naročito ljubitelji fly fishinga i spining-a, mogu nam se javiti , na mail  [email protected] , ili preko  ovog Foruma, kao i preko Foruma Lipljen.com

Hvala svima!!

A na ovogodišnjjoj somovijadi , pokrenuću akciju  DONACIJE ZA PORIBLJAVANJE REKE DRINE. Treba iskoristiti svaku manifestaciju.

Van mreže raka HARDY

 • RiboLovci
 • **
 • Poruke: 96
Odg: PROGLAS
« Odgovor #13 poslato: April 25, 2010, 12:06:10 pre podne »
Dario prijatelju, ako te mušica interesuje, tj Fly fishing, javi se . Imaš moj mail u prethodnoj poruci