Autor Tema: EVO NESTO ZA CAKIJA I SUMOA  (Pročitano 6209 puta)

Van mreže kajman

 • Klub RiboLovci
 • ***
 • Poruke: 2803
 • http://www.dodaj.rs/images/Ogi--1-avatar.jpg
EVO NESTO ZA CAKIJA I SUMOA
« poslato: Januar 31, 2009, 06:50:20 posle podne »
LOV RIBE LUKOM I STRELOM

Bezboj puta se čovek praistorije nalazio u situaciji da biva otkriven u prikradanju mnogo pre nego što se približio plenu. Životinja bi na bezbednoj razdaljini osetila opasnost i pobegla na vreme. Najverovatnije da su to trenutci koji su te »gladne stomake« naterali da razmišljaju kako da napadnu sa veće distance a da ne budu otkriveni? Svakako i da napadnu i ugroze mnogo opasniji plen a pritom da ostanu na bezbednijoj razdaljini.

Sam pronalazak luka i strele, nema sumnje, spada u epohalne pronalaske i sa ravnopravnošću može da se poredi sa pronalaskom vatre, točka i drugih izuzetnih otkrića.

Od praistorije do 21 veka

Ovom prastarom veštinom, evo i sada na početku 21 veka, čovek se i dalje bavi možda sa još većim žarom, kao i prilikom otkrića luka i strele. Lov lukom i strelom aktuelan je i danas kako kod Afričkih plemena tako i kod lovaca u najrazvijenijim zamljama sveta. Kod klasičnog lova na krupnu divljać i lov ribe svakako da prednjače SAD i Kanada. Međutim, takmičarski deo pogotcima u metu, koja može da bude klasična sa krugovima ili lovnog karaktera u vidu lika određenih životinja, već odavno je veoma razvijen u velikom broju država. Da je u pitanju posebna veština potvrda je i prisustvo na olimpijskim igrama.

od drveta do legura

Napredovanjem nauke i tehnike svakim danom dolazi se do novih pronalazaka pa se tako i materijal za izradu luka i strele modernizuje i usavršava. Ranije, od specijalnih vrsti drveta, preko njihove termičke obrade, pa sve do danas kada se za rukohvat koriste lagane a jake legure alominiuma i magnezijuma pa sve do «limbova» /gornjeg i donjeg kraka luka/ koji se prave u kombinaciji drveta i fiberglasa-/staklenih vlakana/ do najsavremenijih od karbonskih vlakana ojačanih boronom. Strelice su takođe usavršavane od termički obrađenog drveta do legura alominiuma, loksiranog u prelepim dekorima, modifikovanog fiberglasom pa do karbona najvišeg modula konstruisanog posebno za ublažavanje takozvanog paradoksa strelice prilikom odapinjanja. Samo da objasnim ovaj paradoks a da ne idemo previše u nauku. Stralica se usled velike potisne snage tetive savija na jednu pa na drugu stranu pre nego što je izletela. Za ispravljanje tog paradoksa služi posebno teflonsko dugme /ugrađeno u sam luk/ tzv. »Bergerovo dugme« koje ima štelujući fedrer i na koji strelica bočno naleže. U nekim zemljama ovaj vid ribolova je zabranjen dok se u drugim zemljama on razvija iz dana u dan. Lov lukom i strelom stiće svakim danom sve više pristalica pogotovo što sam način lova nije ni malo jednostavan.

šta se koristi od opreme?

Obzirom da je u pitanju lov ribe mogu da se koriste svi tipovi lukova od običnih takozvanih goli luk (Long Bow), luk zakrivljenih krakova, pretežno sportski (Recurve) do lovačkih lukova sa koturačama (Compaund). Kao i kod mašinica za ribolov postoje i lukovi za levoruke i dešnjake. Međutim važnije je da se odredi takozvano »dominantno oko«. Uprošćeno to bi trebalo da znači kojim okom »više« gledate pa se u skladu sa tim i odabira levi ili desni luk.

Naravno da na luku postoje i nišanske sprave. Sportski lukovi koriste posebne nišane za razliku od lovačkih gde je potrebno da munjevito menjate distancu ali može i bez njih onako indijanski-instiktivno. Što se ribolova tiče naravno da je tu najvažniji kalem odnosno špulna koja je fiksirana na prednjoj strani luka na kojoj je namotan monofil a sada su to već prave ribarske upredene strune. Razlog je jasan struna se ne federiše i mnogo efikasnije sleće sa kalema. Obzirom na distance nema potrebe da se na kalem namotava više od 20-etak metara pa se uglavnom mota ručno. Postoje i savremene špulne sa ručicom za namotavanje. Sam vrh strelice prigodno je opremljen nekim od vrhova koji se jednostavno ušrafe ili samo navuku na vrh strele a mogu da budu sa jednim zubom, dvozubac ili trozubac pa i više. Zatim pravi klasični harpuni ali sve to zavisi od veličine i vrste ribe. Može keder-alburnus da se lovi i dinamitom samo nešto nije u redu. Sama strelica odnosno vrh je vezan upredenom strunom radi dovlačenja pogođene ribe.

koja oprema?

Početnicima se uvek savetuje da ne kupuju odmah vrhunsku opremu, več optimalnu koja zadovoljava uslove za lov u određenim okolnostima ili lov na više vodenih prostora i više vrsta riba. Zašto? Pa zamislite situaciju da na primer pogodite nekog amura od 40-etak kilograma. Od siline bega luk može lako da izleti iz ruke a ko posle da ga traži po dnu. Zato se koristi uzica kojom se ruka pričvrsti za dršku luka.

Prilikom sportskog ribolova pretežno se lovi golim lukom i strelom i to instiktivno, znači bez ikakvih nišanskih sprava i drugih pomagala. Od velike je važnosti brzina odapinjanja stralice. Potrebno je da sve bude uvežbano, tehnika natezanja, određivanje distance, stabilan stav, nišanjenje i odapinjanje. Ima ovde i jedan dodatni problem. U pitanju je sama vodena površina koja prelama svetlost tako da je lik ribe koje vidimo u stvari na sasvim drugom mestu. To je čuvena paralaksa zbog koje su mnogi na fotografijama bez glave ili nogu. Ovo odbijanje svatlosti od površine vode stvara u našem oku lažnu sliku dubine. Zato se cilj nišani uvek ispod. E, sad, koliko je to ispod i za koju dubinu to je stvar vežbe i iskustva. Kako skoro nikad nismo tačno iznad cilja moramo da računamo sa uglovima manjim od 90 stepeni pa je tako i paralaksa neizbežna. Sve ovo se brzo nauči na vodi ako imate uslove i od koga da učite.

gde da se ovo nauči?

Pa naravno na posebnim poligonima uz pomoć instruktora gde se ovo iskustvo stiće brzo i stručno. Samo ukratko. Postavljene su vidno obeležene distance a meta je pokretna i ide od jednog do drugog markera. Veslač i streličar ribolovac, na pramcu, prate metu. Kada meta dođe u blizinu markera streličar odapinje strelicu pa tako do sledečeg markera i sledeće dubine. Tako stiče neophodno iskustvo za razne situacije i lovna područja.

ništa bez stručnjaka

Sportski ribolovci znaju da nije lako prevariti ribu i uloviti je raznim veštačkim mamcima. Lov lukom i strelom zahteva mnogo više. Verujte izuzetno je teško prikrasti se ribi i uloviti je lukom i strelom. To zaista zahteva obimne pripreme i trening. Sam lov podrazumeva upotrebu čamca u največem broju situacija. Medjutim, postoje i takozvani dokovi pa i staze koje vode preko voda zatim veštačka uzvišenja pored obale a u određenim uslovima i duboke ribarske čizme mogu da posluže.

a gde loviti?


U obzir dolaze sve bistre slatke ili slane vode, mora i plitki zalivi kao i široke delte reka. Sve salmonidne bistre reke pa i bistre ciprinidne vode, jezera i kanali. Polarizacione naočare, mušičarac, duboke čizme i mušica pa ako mušićari love na viđeno zašto ne i streličari? Potrebno je da se neopaženo prikradete što bliže. Nije jednostavno, u pitanju je odapinjanje strelice sa raznih distanci mada uglavnom od 5 do 15 metara ali pod različitim uglovima. Ribu je moguće loviti lukom i strelom kako danju tako i noću. Danju naravno zbog veče količine svetla a noću upotrebom reflektora ili baterije koja moše biti pričvrćena na sam luk ili na kapi ribolovca-streličara.

Od opreme postoji još i tobolac za strelice kod sportskog streličarstva i nekako kao obavezan deo na luk se postavljaju tzv. kompenzatori na gumenim nosačima radi preciznijeg i stabilinijeg ispucavanja. Da uprostimo, to su u stvari krače ili duže šipke sa tegovima na kraju. Najpoznatiji sistem je takozvani »ve-bar« srednja šipka je duža a sa obe strane dve kraće pod uglom od nekih 60 stepeni. Međutim, svi ovi delovi nisu nužni prilikom lova ribe lukom i strelom. Obavezni su kod sportskog takmičenja, /fita ili dupla fita/. Još jedan važan detalj je štitnik za ruku kojom se drži luk. E sa ovim detaljem stigosmo do možda najvažnijeg dela u početnim koracima streličarstva. Recimo nabavili ste opremu i montirali sve kako treba, postavili i označili noking point na tetivi gde treba da usedne strelica i sad bi da odapnete neku strelicu da vidite kako to izgleda. Budite razumni, ne radite to na svoju ruku. Pored eventualne štete možete da ugrozite i nečiji život a pre svega da se teško povredite. Tetiva može da nanese opasne povrede ako ruka kojom držite luk nije u zglobu lakta izvijena ka spoljnoj strani a zglob šake malo povijen unapred i nadole. Shvatite ovo upozorenje sasvim ozbiljno i kod prvih pokušaja stavite obavezno štitnik za ruku. Sam štitnik je od kože ili drugog materijala često puta sa metalnim trekama ušivenim uzdužno. Prema tome ovo valjda, ukazuje na svu ozbiljnost ovog upozorenja. Svakako, potrebno je prvo da savladate ovu veštinu. Pored riba lukom i strelom lovi se i sva ostala divljač. Najbolje da se obratite najbližem streličarskom klubu i od članova dobijete savete a uz njihovu pomoć savladate veštinu streličarstva. Kad smo već kod upozorenja luk nikada ne natežite bez strelice i ne otpuštajte tetivu na »prazno«. Postoji opasnost od loma opreme a samim tim i do povrede.

E, sad

Svakako da se ovde ne radi o »lovu ribe« jer kad je jednom »ulovite« ne možete više da je vratite u vodu. Sa druge strane i »lovci« su sportisti. Ipak, obimne pripreme, trening, sam boravak u prirodi i pre svega povratak korenima, budi neki čudan instikt pa i ako promašite ciljanu ribu nemojte da se ljutite, videćete da je sve pre toga veća zabava i zadovoljstvo. Ako ništa drugo, proširićete krug prijatelja, upoznačete interesantne ljude, naučićete veoma mnogo o ponašanju riba pa i meditaciji i zenu. Konstantan boravak i aktivnost na svežem vazduhu mogu samo da vam koriste. Armija ribolovaca sa salmonidnih voda ima svoj pozdrav »bistro« što je i razumljivo i potrebno kod lova ribe lukom i strelom ali streličari će vas uvek pozdraviti drugačije »sve u zlato«. Centar mete je zlatne boje a vi u centru pa »sve u zlato«. Nije jasno?- pa to i pričam, meditacija-zen. Na kraju krajeva ne vidim zašto, u praskozorje sa veslačem dok tiho sečete mirnu površinu nekog jezera, ne bi ste pogađali plivajuće mete umesto riba?

dragomir masniković-kajman


                             
Ako ćeš na vodi da praviš dar-mar, obrati se hitno na Milanće Car!

Van mreže Milanče

 • Klub RiboLovci
 • ***
 • Poruke: 13229
  • www.ribolovci.com
(Nema teme)
« Odgovor #1 poslato: Januar 31, 2009, 06:54:40 posle podne »
E Kajmane svaka ti cast za ovoliko strpljenje ja za godinu dana nisam ovoliko napisao... :lol:
Mobilni +31 651460727

Van mreže Nele

 • Klub RiboLovci
 • ***
 • Poruke: 1203
(Nema teme)
« Odgovor #2 poslato: Januar 31, 2009, 06:59:54 posle podne »
hehe Milance - nas prike kajman nezna na po malo 8)

Prike - jel tako?

Van mreže kajman

 • Klub RiboLovci
 • ***
 • Poruke: 2803
 • http://www.dodaj.rs/images/Ogi--1-avatar.jpg
(Nema teme)
« Odgovor #3 poslato: Januar 31, 2009, 07:14:23 posle podne »
Klasican
Compound Bow


Ako ćeš na vodi da praviš dar-mar, obrati se hitno na Milanće Car!

Van mreže Chaki

 • Administrator
 • Klub RiboLovci
 • ******
 • Poruke: 14679
  • http://www.ribolovci.com
(Nema teme)
« Odgovor #4 poslato: Januar 31, 2009, 09:03:32 posle podne »
UF OVO CE MNOGO VISE DA INTERSUJE NASEG DRUGARA SALETA IZ MEDJE JER ON O TOME U POSLEDNJE VREME MASTA
Sine, kad prodaš obraz, sve si izgubio u životu


„Lako je nauciti životinju, lako je i prostaka nauciti, ali je teško naučiti onoga ko je nenaučen postao učitelj drugima“.


Na sledecim izborima glasam za AliBabu. On je imao samo 40 lopova

Tarabici; U Srbiji ce doci na vlast ljudi koji nece imati ni stida ni srama,vikace ja znam, a nece znati koliko ne znaju.......

Van mreže SaleMedja

 • Lovac
 • Klub RiboLovci
 • ***
 • Poruke: 473
sale medja
« Odgovor #5 poslato: Februar 01, 2009, 02:59:30 posle podne »
Ko me to za srce dira pa sad nemam mira!!!! Gde me nadjoste u rak ranu ! ako bi nesto vezano za lov i ribolov ispunilo moja mastanja to je lov lukom i strelom ! ISKOPACE NJEGA BILI ja vam kazem :wink: Caki radi nesto po tom pitanju NE LENJI SE!!!

Van mreže GoranBG

 • Klub RiboLovci
 • ***
 • Poruke: 345
  • http://www.mrse.in.rs
(Nema teme)
« Odgovor #6 poslato: Februar 02, 2009, 01:14:17 pre podne »
A kako ovde funkcionise c&r  :roll:

Gde je taj "Trofej Ribolovci 2009"!!!???

Van mreže Milanče

 • Klub RiboLovci
 • ***
 • Poruke: 13229
  • www.ribolovci.com
(Nema teme)
« Odgovor #7 poslato: Februar 02, 2009, 07:37:05 pre podne »
Citat: "GoranBG"
A kako ovde funkcionise c&r  :lol:  :lol:
Mobilni +31 651460727

Van mreže Chaki

 • Administrator
 • Klub RiboLovci
 • ******
 • Poruke: 14679
  • http://www.ribolovci.com
(Nema teme)
« Odgovor #8 poslato: Februar 02, 2009, 11:45:33 pre podne »
JA sam otvoreno rekao na vise mesta da nisam ZADRTI pristalica C&R pokreta. Pustam veliku vecinu riba ali nesto i ponesem kuci tako da ako vec resim da koristim luk i strelu, a nemam nameru dok sam pri ovoj pameti, za lov ribe onda sigurno nosim kuci.

U svakom slucaju interesantno je pogledati temu ali ne razmisljam o C&R kao sto neko razmislja.

Posto sam i lovac a tu nema C&R onda je sve jasno. Usoalom savest me ne grize jer sam kao lovac uradio mnogo vise za loviste i zivotinje nego mnogi ovi iz drustva za zastitu zivotinja koji su protiv lova.
Sine, kad prodaš obraz, sve si izgubio u životu


„Lako je nauciti životinju, lako je i prostaka nauciti, ali je teško naučiti onoga ko je nenaučen postao učitelj drugima“.


Na sledecim izborima glasam za AliBabu. On je imao samo 40 lopova

Tarabici; U Srbiji ce doci na vlast ljudi koji nece imati ni stida ni srama,vikace ja znam, a nece znati koliko ne znaju.......

Van mreže Milanče

 • Klub RiboLovci
 • ***
 • Poruke: 13229
  • www.ribolovci.com
(Nema teme)
« Odgovor #9 poslato: Februar 02, 2009, 12:00:20 posle podne »
Ma manite to C&R danas treba da se i prezivi... :lol:
Mobilni +31 651460727

Van mreže Chaki

 • Administrator
 • Klub RiboLovci
 • ******
 • Poruke: 14679
  • http://www.ribolovci.com
(Nema teme)
« Odgovor #10 poslato: Februar 02, 2009, 12:11:03 posle podne »
Globalna kriza je hehehehehe
Sine, kad prodaš obraz, sve si izgubio u životu


„Lako je nauciti životinju, lako je i prostaka nauciti, ali je teško naučiti onoga ko je nenaučen postao učitelj drugima“.


Na sledecim izborima glasam za AliBabu. On je imao samo 40 lopova

Tarabici; U Srbiji ce doci na vlast ljudi koji nece imati ni stida ni srama,vikace ja znam, a nece znati koliko ne znaju.......

Van mreže GoranBG

 • Klub RiboLovci
 • ***
 • Poruke: 345
  • http://www.mrse.in.rs
(Nema teme)
« Odgovor #11 poslato: Februar 02, 2009, 12:19:20 posle podne »
Izvini Chaki ako si se osetio prozvanim mojom postom, nije mi bila takva namera ni najmanje, vise mi je bilo interesantno kao vid sportskog ribolova :)

Gde je taj "Trofej Ribolovci 2009"!!!???

Van mreže Milanče

 • Klub RiboLovci
 • ***
 • Poruke: 13229
  • www.ribolovci.com
(Nema teme)
« Odgovor #12 poslato: Februar 02, 2009, 12:20:58 posle podne »
Gorane ovo ti je pametno napisano i ja ovo potpisujem... :wink:
Mobilni +31 651460727

Van mreže kajman

 • Klub RiboLovci
 • ***
 • Poruke: 2803
 • http://www.dodaj.rs/images/Ogi--1-avatar.jpg
(Nema teme)
« Odgovor #13 poslato: Februar 09, 2009, 09:08:11 posle podne »
15 godina sam se bavio strelicarstvom :P meta na 100m


Ako ćeš na vodi da praviš dar-mar, obrati se hitno na Milanće Car!

RJ

 • Gost
(Nema teme)
« Odgovor #14 poslato: Februar 09, 2009, 09:24:37 posle podne »
e tu je razlika između dobrih i vrhunskih strelaca

nije važno kako češ poletit več kako češ doletit.......