Znaci, nas stotinjak osnujemo udruzenje i kazemo: "... E sad je ovaj deo reke samo nas, i bez nase dozvole niko ne moze da peca."
Na zalost, nasi zakoni i to dozvoljavaju. A sve je smisljeno da bi neko ko nista ne radi dobio i neku paricu ... samo zato sto mu se tako prohte.
Tako je svuda pa i u Austriji.Ne moram imati nikakvo udruzenje,dovoljno je da imam dovoljno para pa da zakupim jednu vodu i onda ja izdajem dozvole za istu.Moja obaveza je SAMO da poribljavam,cistim i cuvam vodu.Ovde ti je na svakih par kilometara nova dozvola a verujte mi ribe nema nista vise nego dole.Razlika je samo sto su obale ciste.Kada razmislim Vlado za nekih 150 km mora da plati 450 €(i to da peca i u Srbiji i u Bosni) sto je mnogo novca za coveka koji zivi i radi dole(to je nekih 1,5 prosecna plata?).E sad kada bih ja ovde hteo da izvadim dozvolu za toliku vodu mislim da me nebi ispalo manje od ...........sta znam nekih 5-6 a mozda i 10.000 € (a prosecna plata je mozda 1200-1300 €,pojma nemam) i to za ne neku ekstra vodu gde mogu pecati mladice vec cipride.Ovde ti je svakih par kilometara zakupilo drugo udruzenje ili pojedinac,naravno samo jednu obalu.Neki prodaju dozvole za 40 € godisnje a neki za 700 € a skoro svi poribljavaju samo sa saranom,isto kao i dole.
Svako ko odrzava vodu,placa cuvare,cisti,poribljava.....treba da bere kajmak od dozvola.Kad covek iz Beograda dodje da peca na Drini treba dozvolu da plati a kad neko sa Drine ode u BGD pecati smudja treba u Beogradu dozvolu da plati.Lako i jednostavno.